Гражданско движение се опълчи на монополистите 03.05 | 15:06

Дружествата монополисти в енергетиката да се задължат сами да проверяват завишени сметки, искат от ДНЕС

От Деляна Петкова

Дружествата монополисти в енергетиката - енергоразпределителни дружества и топлофикации, да се задължат сами да проверяват случаи на завишени сметки и да правят това, преди гражданите да са платили и без да им се прекъсва услугата. За това настояват от Гражданско Движение за национално единство и спасение (ДНЕС).

Исканията на движението бяха представени пред журналисти след среща в парламента с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Сред останалите точки, по които има съгласие за законодателни промени, е възможността ДКЕВР да разполага с повече информация за дружествата и да ги задължава силово да намаляват загубите си.

Регулаторната комисия ще обучи юристи, които да помагат на гражданите да завеждат правилно исковете си към монополните дружества.

Над 700 000 подписа са внесли от гражданското движение в Народното събрание в подкрепа на исканията си, каза Валентин Николов, цитиран от БТА. Изготвяме програма, за да може техните искания да бъдат разисквани и съответно да се промени нормативната уредба, така че да са защитени по-добре потребителите, каза той.

Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на движение ДНЕС, каза че в движението са постъпили 16 000 жалби от граждани срещу монополите - основно срещу мобилните оператори, топлофикационните и енергоснабдителните дружества. Очакваме, че основните проблеми ще бъдат решени, каза Цоков.

Водещи

Най-четени