Грипна епидемия обявиха в Пазарджик 21.01 | 11:00

Детските отделения в болниците в цялата област са пълни

От Елена Коцева

Регионалният пандемичен комитет в Пазарджик реши да бъде обявена грипна епидемия в областта. Решението беше взето на база информацията от общопрактикуващите лекари и директорите на лечебни заведения в Пазарджик.

Броят на заболелите в областта е 444 на 10 000 души. Данните на Инспектората по образование показват, че 18% от учениците са болни. Това е нисък процент, много под изискването за обявяване на грипна епидемия – 30%.

Малкото отсъстващи от училище ученици има своето обяснение с факта, че в момента се оформят срочните бележки и голяма част от болните присъстват на занятия, въпреки здравословното си състояние. Това обаче подпомага разпространението на грипа.

Тенденцията на разпространение на заразата е към увеличаване на заболелите. През миналата седмица са регистрирани по 18 случая на ден, а през тази те са се увеличили на 22 случая дневно.

Детските отделения в болниците в цялата област Пазарджик навсякъде са пълни.

В общините Велинград, Септември, Пещера не стигат легла във вътрешните отделения и болните са препращани към Пазарджик, а по-леките случаи на усложнения след грипа, в това число и пневмонии, са изпращани за домашно лечение.

iNews припомня, че вече е обявена грипна епидемия в 6 общини в страната: София-област, Благоевград, Петрич Дупница, Рила и Кочериново.

Водещи

Най-четени