Гугушева застава очи в очи с автора на сигнала срещу нея 10.12 | 15:25

ВСС ще проведе извънредно заседание в сряда по казуса и ще изслуша и двете страни

От Ивелина Георгиева

Комисията по етика и превенция на корупцията към ВСС е образувала проверка на кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева, срещу която бяха подадени два сигнала миналата седмица. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров.

В сряда на извънредно заседание ще бъдат изслушани Гугушева и пловдивският адвокат Петър Ванев, който подаде сигналите срещу нея.

Двамата ще изложат своите становища, за да може комисията към ВСС да излезе с решение преди гласуването за конституционен съдия, обясни Ясен Тодоров. По думите му за два дни етичната комисия трябва да събере и да се запознае с огромна по обем информация.

Попитан дали ВСС ще прави очна ставка на Гугушева и Ванев, Тодоров отговори: "Едва ли, аз искам, когато излизаме със становище то да бъде аргументирано".

В петък самата Галя Гугушева е внесла искане към ВСС за проверка относно изнесената за нея информация в медиите, както и е постъпило искане от правната комисия към Народното събрание, в което депутатите настояват ВСС да отговори, с какви данни разполага относно магистрата.

В петък (7 декември) срещу номинираната от СДС за конституционен съдия Галя Гугушева постъпиха два сигнала в правната комисия на парламента. Сигналите са подадени от пловдивския адвокат Петър Вълев и засягат имотното състояние на магистрата и замесват името ѝ в съмнения за пране на пари.

Ясен Тодоров сподели, че в частен разговор комисията е обсъждала и казуса с шефа на специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов и кандидат за главен прокурор. Той е решил да изчака проверката на висшите магистрати и след това ще предприеме някакви действия спрямо заместничката си Гугушева.

По думите на Тодоров хипотетично съществува и възможността резултатите от проверката да са негативни и кандидатът за конституционен съдия да е нарушила някои от етичните правила. Ако се окаже, че е така, той ще бъде предложена за дисциплинарно наказание. "Това обаче е хипотетична възможност не казвам, че ще стане", поясни Тодоров.

Преди това Борислав Сарафов посочи, че досега не са постъпвали сигнали срещу заместничката му Гугушева и няма никакво основание да се оплаче от нейното служебно поведение. Той допълни, че тя е перфектен прокурор и досега не е знаел за имотното състояние на семейството ѝ, защото не е правил финансови разследвания и финансов профил на прокурорите в специализираната прокуратура.

Водещи

Най-четени