Гърмен пак на протест, иска събаряне на останалите незаконните къщи 01.09 | 12:49

Местите предлагат свои жилища на останалите без покрив, те не ги искат

От iNews.bg

Жители на село Гърмен се събраха отново на протест пред общината. Те настояват събарянето на незаконните къщи в ромската махала да продължи, след като днес изтече срокът за настаняването на останалите без покрив над главата в алтернативни жилища. Въпреки това обаче багерите не идват.

Причината е в отлагането на разрушителните дейности за след месец, за което има решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи Нова ТВ. Това допълнително нажежи обстановката и изнерви жителите на Гърмен. Те настояват независимо от всичко незаконните ромски къщи да бъдат съборени и законът да важи еднакво за всички.

Според разкази на събралите се пред кметството протестиращи голяма част от земята, върху която са построени незаконните ромски къщи, е тяхна и е предназначена за земеделски цели. Това обаче не е попречило на общината да им ги отчужди и раздроби, за да бъде застроена. Жител на селото се оплака, че вече няколко месеца не може да използва парцела си.

В същото време обаче самите роми не само не желаят да напуснат незаконните си къщи, но и да се заселят в нови. След като съдът в Страсбург поиска за жителите на ромския квартал да бъдат осигурени алтернативни временни жилища, такива са били намерени, но ромите не желаят да се настанят в тях. Жител на селото е предложил да приюти хора от ромския квартал в къщата си, от която ще им предостави цял етаж. Друг им е предложил апартамент в село Огняново, който не използва. И в двата случая обаче ромите благодарят за жеста, но отказват да се преместят.

Водещи

Най-четени