ДНСК: Моловете у нас няма да се срутят 06.12 | 16:32

Груби нарушения в строителството на големите вериги няма

От Десислава Маданска

В повечето случаи не са установени нарушения в големите търговски центрове и хранителни вериги, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Инспекцията бе заръчана от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Целта бе предотвратяване на евентуални инциденти и осигуряване безопасността на хората, посещаващи и работещи в многофункционалните комплекси на територията на цялата страна.

От ДНСК уточниха, че до момента са проверени 82 обекта, от които 11 са многофункционални търговско-развлекателни комплекси и 42 – големи търговски центрове.

Инспекторите отчитат, че след въвеждането в експлоатация в някои от големите търговски вериги са правени преустройства и смяна на предназначението на част от обекта. От дирекцията се заканиха да бъдат предприети съответните законови действия, ако търговците не представят нужните документи.

В някои случаи е установено нарушение на противопожарните правила при експлоатация, за които от Областните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" ще бъдат направени предписания за отстраняването им.

Поради големия обем проверявани обекти проверките ще продължат до 13 декември, след което ще бъдат оповестени окончателните резултати, допълват от БТА.

Водещи

Най-четени