ДПС и ГЕРБ се "хванаха за гушите" заради кадрови чистки 21.01 | 11:55

Някои си признават без свян, че в администрацията са бутали свои хора

От Филипа Тодева

ДПС води жив летопис на политическата репресия и всяка сряда ще изчита имената на уволнените от държавната администрация български граждани.

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов в декларация от името на движението.

За по-малко от месец още 30 души са загубили работата си, като с тях летописът на политическата репресия вече съдържа 295 имена, уточни депутатът. По думите му уволнените имат необходимия ценз, опит, преминали са през процедура на конкурс и отговарят на съответните длъжностни характеристики. ДПС няма назначени кадри без висше образование, подчерта Анастасов. "Те имат една единствена вина - припознати са по един или друг начин като близки до ДПС", коментира той.

Анастасов обвини две партии от кабинета в ксенофобия – Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Срещу оплакванията на ДПС обаче думата взе зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя обяви, че за първото шестмесечие от управлението на БСП, ДПС и "Атака" по закона за МВР са уволнени 1180 души, за три години при първия кабинет "Борисов" – 705. Тя отговори с контрасписък на освободените от кабинета "Орешарски" по политически причини кадри.

"Това, което направиха ДПС и БСП за няколко месеца, няма стигане", коментира Караянчева, изреждайки конкретни имена, включително на общински съветници.

Тя се обърна към Станислав Анастасов с думите: "Вие с недоказанато образование ми говорите за образование".

Цвета Караянчева беше категорична, че геноцидът върху българските граждани с професионална квалификация и опит няма да бъде повторен.

Водещи

Най-четени