Дават 10 млн. лв. за "военното" НДК в година на съкращения в армията 12.04 | 09:37

Правителството реши все пак да строи сградата, намираща се зад НДК

От Кремена Бедерева

Правителството взе решение за предоставяне на допълнителни средства в размер до 9 624 882 лв. от централния бюджет по бюджета на Министерството на отбраната (МО) за завършване изпълнението на обект "Национален армейски комплекс - кино конферентна зала и хотелски комплекс".

С Постановление на Министерския съвет № 131/12.05.2011г., по бюджета на военното министерство през 2011 г. са предоставени от централния бюджет финансови средства в размер до 10 млн. лв., за финансиране на дейностите, свързани с изпълнението на известното като "военното НДК".

До края на 2011 г. за скандалната сграда са усвоени едва 375 118 лв. Според информацията на МС - заради сложността за завършването на обекта, както и с процедурите за провеждане на обществени поръчки при стриктното спазване на законовите изисквания.

Средствата през 2011 г. са осигурявани на база на действително извършени разходи от бюджета на Министерството на отбраната, като Министерството на финансите извършва текущо компенсаторни промени между централния бюджет и бюджета на МО за 2011 г., уточняват още от правителствената пресслужба.

Необходимостта от продължаване на целевото финансиране на обекта се налага от неговата значимост за Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната, както и за да се даде възможност за финализиране на стартираните през 2011 г. процедури по Закона за обществените поръчки, за разплащане на изпълнените дейности и за завършване на обекта като цяло, обясняват в прессъобщение до медиите от МС.

Скандалното и известното като "военното" НДК неведнъж е предизвиквало коментари. "Това е един изключително скъп обект с неясна цел - обект, в който са инвестирани десетки милиони и който се нуждае от още доста пари, за да бъде довършен", смята бившият военен министър Николай Младенов в кабинета на Бойко Борисов, който впоследствие стана външен министър в правителството на Борисов.

През 2010 г. дори Младенов имаше желание за обществена дискусия как най-целесъобразно да бъде използвана сградата. И напълно нормално - при обект с площ от над 13 хил. кв. м., намиращ се в центъра на столицата - на бул. "Ген. М. Д. Скобелев", с проект за кино конферентна зала, хотелски комплекс и подземен паркинг, Националният армейски комплекс е апетитна хапка. Данъчната оценка на имота (сгради и терен) е 71 062 777, 80 млн. лева.

Фирмата, която строи "военното" НДК, е "ХУФУ" - ЕООД. Тя е създадена през 1999 г.  с решение на Софийски градски съд по фирмено дело 3617/99 г. Дружеството е собственост на Хуфу Инженеринг АД и се представлява от управител и прокурист.

"Хуфу" - ЕООД извършва дейности в строителството - проектиране и проучване; цялостно строителство на нови жилищни и обществени сгради, офиси и търговски площи; ремонти, реконструкции и модернизации на съществуващи сгради; вътрешен интериор и  обзавеждане.

Фирмата е строила и други военни обекти като военните хотели в Пловдив, Бургас, Свищов, аудио-визуален център на Министерство на отбраната, ремонтирала е и Централният военен клуб и др.

Строителството на обекта започна през 2004 г., като за строителството и довършването са изразходвани близо 32 млн. лв. Обектът бе спрян от строителство на 15 януари 2009 г. със заповед на тогавашния министър на отбраната - Николай Цонев.

По времето на кабинета "Станишев" сградата бе обявена за продан за 100 млн. лв., но не се намериха купувачи.

После интерес прояви правосъдното министерство при кабинета "Борисов" да използва сградата, но тогава военният министър Николай Младенов смяташе, че комплексът не е много практичен за нуждите на ведомството, управляващо от Маргарита Попова - сега вицепрезидент на България.

През 2011 г. се прокрадна доста осезаемо идеята, че Темида се мести в сградата, в която дори тече основен ремонт, с който "военното" НДК да се пригоди за Агенцията по вписванията, Административния съд - София област, Върховната административна прокуратура, Военно-апелативната прокуратура и Софийската окръжна прокуратура.

Очакванията бяха над 200 съдебни служители да се преместят в новата сграда, като трябваше да бъдат осигурени помещения за архива на търговския, имотния, брачния регистър и БУЛСТАТ. За военното министерство също трябваше да остане част от сградата - концертна зала с 2800 места, ресторанта и паркинга за 900 коли.

Сегашният военен министър Аню Ангелов също се опита да продаде сградата на пъпа на София. Той се опита да продаде военния комплекс за 80 млн. лв.

Въобще - доста идеи имаше как да се използва сградата и какво да се прави с нея, не липсваха и подозрения относно сделката и дейностите.

И докато военнослужещите очакват съкращения в редиците - по план тази година за развитие на въоръжените сили се пристъпва към трансформиране на формированията от тактическото звено - бойни, поддържащи, осигуряващи подразделения, т.е. през 2012 г. ще има намаление от 30% от предвиденото в плана до 2014 г. на щатни длъжности в армията - общо около 2700 длъжности за военнослужещи и 400 - за цивилни служители, военното министерство дава близо 10 млн. лв. за комплекс.

Водещи

Най-четени