Дават още 5 млн. лв. на БАН 03.11 | 19:44

"Учените в БАН ще имат заплати, когато започнат да работят по проекти", отсече премиерът

От Кремена Бедерева

Още 5 млн. лв. допълнително ще бъдат преведени във Фонд "Наука" в БАН. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Всички проекти на БАН ще бъдат кофинансирани от управляващите, успокои още министър-председателят.

"Така, както Европейската комисия работи с нас, така ние ще работим с БАН. Всеки проект, който дадат при нас и докажат неговата ефективност за финансиране, ние сме готови до 10-15 милиона лева да кофинансираме за проекта", подчерта Борисов.

Учените в БАН ще имат заплати, когато започнат да работят по проекти, поясни още той, коментирайки финансирането на БАН.

"Заплати ще имат, когато одобрят проектите и могат да изкарват колкото искат пари, те не са ангажирани с правителството, отчитат се пред парламента и ние искаме от тях да работят така, че да използват максимално парите, които държавата им дава и тези, които европейските програми дават. Много учени в момента в БАН работят по такива европейски проекти и са много доволни, с много високи заплати. Искаме така да стимулираме всеки един в държавата така да работи", каза още Борисов.

iNews припомня, че на 1 ноември учените от БАН протестираха срещу проекта на държавния бюджет за 2012 г.

В момента БАН се финансира около 65% от държавна субсидия и почти няма частни проекти и учените могат да се възползват от 200 млн. евро, ако кандидатстват по различни европейски програми.

Проблемът с липсата на средства за БАН е по-скоро проблем на ръководството на академията, заяви просветният министър Сергей Игнатов и попита защо за работата на 2900 учени в академията се грижи персонал от общо 6000 души със средно образование.

Според Игнатов, извършената реформа в БАН не е довела до очакваните резултати, защото институтите, които са получили висока оценка от европейския одит са били слети с не толкова добри. Така са се запазили работни места за сметка на по-добрата ефективност.

Според министър Игнатов е напълно постижимо още от 2012 г. държавната субсидия да представлява 1/3 от необходимите средства за БАН, а другите 2/3 да бъдат осигурявани от самата академия. Министърът заяви, че ако бюджетът догодина позволи, ще бъдат увеличени и средствата за БАН.

Водещи

Най-четени