Данъците на софиянци няма да бъдат повишавани 02.11 | 16:53

Такса смет ще се събира по същата методика, обеща новоизбраният кмет Фандъкова

От Ивелина Георгиева

В момента Столичната община разработва и обсъжда проекта за Бюджет 2012. Това каза пред медиите новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя ще встъпи в длъжност на 10 ноември.

"Залагам на строга финансова дисциплина, залагам на намаляване на разходите, защото основната ми цел е да не повишаваме данъците на софиянци през следващата година" категорична беше Фандъкова.

Подходът в политиката на общината за следващата година няма да е по-различен от настоящата, поясни новоизбраният кмет. По думите ѝ ще се залага на по-висока събираемост и привличане на европейски средства.

"Вече можем да си позволим да намалим разходите в някои сектори без това да влияе на основните ангажименти и проекти за града" отчете като положителна стратегия Фандъкова.

Безспорно основен приоритет остава транспортът в столицата, посочи Фандъкова. Тя припомни, че в тази връзка има одобрен проект за финансиране, модернизацията на градския транспорт в частта електротранспорт основно, както и ще бъдат изградени интелигентни системи на 20 ключови кръстовища в София.

През следващата година няма да има промяна и в методиката, по която се образува такса смет, увери Фандъкова. В момента софиянци плащат таксите си на базата на данъчна оценка на имотите им. По думите ѝ в момента комисия от чужди експерти работи по анализа на втората фаза на завода за битови отпадъци и след като приключат с него ще бъде взето решение по отношение на такса смет.

"Винаги съм смятала, че по отношение на такса смет трябва да се спазва закона, да не се натоварват допълнително семействата и да се търсят варианти за по-справедлив начин на плащане" коментира новоизбраният кмет.

Най-четени