Данъчните служби в София с нов софтуер 07.12 | 14:22

Продуктът вече е внедрен в 42 общини, а от началото на следващата година с него щели да работят още 113

От Андриян Георгиев

С нов софтуер ще са всички данъчни служби в София от началото на следващата данъчна кампания, увери кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Софтуерът замества системата, която беше внедрена през 1998 г. 

В момента продуктът е внедрен в 42 общини, а от началото на следващата година с него щели да работят още 113, като до края на 2012 г. ще бъде въведен във всички 264 общини в страната.

По думите на Фандъкова през лятото на следващата година предстои свързването на всички 22 данъчни служби в София, което щяло да позволи плащането на данък за различни райони на едно място.

От началото на данъчната кампания за 2012 г. всички данъчни служби щели да имат и ПОС-терминали за плащане по безкасов път. Системата била значително по-бърза от предишната, като сега за 20 секунди излизат всички данни за един имот, докато при предишната система това е отнемало 10 минути.

С новите известия за данъците софиянци ще получават индивидуален номер, който ще замести ЕГН-то за една собственост. Чрез този номер ще може да се заплаща дължимият данък, а вместо него може да се използват датата, месецът и годината на раждане на лицето.

Внедряването на софтуера струвало 290 хил. лв., които идвали от държавния бюджет, поясни изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Чавдар Тодоров.

Фандъкова поясни, че системата ще бъде обвързана с бъдещата интегрирана система за електронна община. През март ще бъде готово предложението за критерии за зонирането на имотите в София, каза заместник-кметът Дончо  Барбалов. 

Новата технология е внедрена от "Информационно обслужване", които са разработили продукта по поръчка на Министерството на финансите.

Водещи

Най-четени