Два горски пожара горят край Ихтиман по трасето на магистрала "Тракия" 08.07 | 20:51

И двата пожара са локализирани

От Деляна Петкова

Два горски пожара горят край Ихтиман по трасето на магистрала "Тракия", съобщи агенция "Фокус". По информация на главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" единият пожар е с площ от около 50 декара.

Другият е много по-мащабен - стихията е на площ от около 200 декара. 

Огнищата са различни и има разстояние меджу тях. Близо 100 души - пожарникари, горски служители и доброволци, гасят огъня. 

Според главен комисар Николов и двете огнища вече са локализирани. Теренът е пресечен и трудно достъпен, но има пътища и изготвен противопожарен план. 

По-големият пожар се движи в посока към язовир "Бакър дере", съобщи малко по-рано самият главен комисар, който допълни, че се прави всичко възможно огънят да не тръгне към населено място или към горския масив. 

Към момента не е ясна причината за пожарите. Кметът на Ихтиман Клоян Илиев обаче изказа предлоложение - в района минава жп линия, а влаковете се спускат с висока скорост и при натискане на спирачките им - хвърчат искри. Така сухата трева край релсите се подпалва, коментира Илиев и допълни, че всяка година има горски пожари по тази причина в района.

Водещи

Най-четени