Двамата миньори са все още затрупани 18.07 | 08:49

Спасителните дейности в мина „Ораново“ продължават

От Десислава Маданска

Спасителните дейности по изваждане на двамата затрупани миньори в мина "Ораново" продължават, екипите са напреднали с около 5 метра. Това заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов пред TV7.

Той обясни, че отново са се появили странични пречки, като спасителните екипи са се натъкнали на вода в тунела, премесена с много гъста кал. В сряда специалистите се наложи да взривят скала, за да преминат нататък.

"Не се знае колко такива препятствия ще има на пътя на спасителите. В крайна сметка от това зависи по-бързото им предвиждане", посочи Апостолов.

По думите му единственият начин да се чисти тази глина, смесена с вода, е с ръце и кофи. "Надяваме се, че след 27-28-ия метър няма да има свличания, ще бъде празно пространство. Това ни дава най-големи надежди момчетата да са живи", каза кметът.

Той допълни, че вкарването на въздух с тръби в тунела продължава.

По думите му миньорите са опитали да комуникират със затрупаните си колеги. Това ставало с определени почуквания по железните подпори, но засега не получавали обратен сигнал.

"Сигурно затрупаните момчета са далеч, не чуват и затова не отговарят, но надеждите ни, че те са живи са големи", посочи градоначалникът.

Апостолов отбеляза, че за пръв път усещат такава подкрепа от държавата.

Водещи

Най-четени