Двойно повече българи не могат да си плащат сметките и кредитите 23.12 | 15:00

Епидемията доведе до скок на необслужваните заеми, домакинствата дължат средно по 2200 лв.

От iNews.bg

Средният размер на дълговете, които домакинствата не могат да обслужват, е около 2200 лева, обявиха от една от големите компании за събиране на задължения у нас. Най-много дългове се трупат в големите градове и в Северозападния регион, съобщава БНР.

Вторият локдаун, въведен в страната само преди месец, наложи ново ограничаване на плащанията на задълженията към банки, телекомуникационни компании и бързи кредити.

Хората, които твърдят, че не могат да плащат са нараснали два пъти, казва Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции. Тя смята, че процентът ще расте още:

"Не съм убедена каква част от хората наистина не могат да плащат, честно казано, или се използва за оправдание, но със сигурност трябва да отбележим, че много хора загубиха работата си, много хора бяха пуснати в неплатен отпуск, съкратени, съответно са на Бюрото по труда".

За първи път на картата на градовете с домакинствата с най-много задължения се появява Плевен. Остават и големите градове на страната, казва Лилия Димитрова:

"София е с най-голям относителен дял. Също Северозападна България и големите градове. Не са се променили цифрите на средния размер на дълга, защото обикновено това са потребителски необезпечени кредити". 

Водещи

Най-четени