Делян Пеевски беше избран от НС за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси 07.06 | 14:03

А гласуването приключи с поредния скандал в пленарната зала, който наложи прекъсване на заседанието

От iNews.bg

Делян Пеевски беше избран от Народното събрание за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. По време на дискусията стана ясно, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да подкрепят номинацията му.

А гласуването приключи с поредния скандал в пленарната зала, който наложи прекъсване на заседанието.

"За" Пеевски гласуваха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от ДПС и 11 депутати от ИТН, а "против" бяха 50 депутати от ПП-ДБ, 1 депутат от ГЕРБ-СДС и 16 депутати от БСП, а "въздържал се" гласуваха 8 депутати от ПП-ДБ. В гласуването ПГ на "Възраждане" не участва.

Веднага след това "Продължаваме промяната" лансираха твърдението, че именно заради "Възраждане" Пеевски е одобрен за член на комисията.

"Те не гласуваха против и решението мина, не ги съдете по думите, а по действията им", заяви от трибуната Искрен Митев от ПП, което взриви залата. Веднага след него на трибуната излезе и Явор Божанков, а депутатите на Костадин Костадинов се опитаха да попречат на изказването му. Наложи се председателят на парламента да охлади страстите с 20-минутна почивка.

Проекторешението за Делян Пеевски беше внесено преди ден в деловодството на парламента, след като Хамид Хамид предложи в пленарната зала точката по темата да дойде на преден план в седмичната програма на депутатите. Днешното гласуване беше предхождано от среща на Пеевски с Кирил Петков и други представители на "Продължаваме промяната".

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че няма нищо лошо и нищо нередно ДПС в лицето на Пеевски да искат това, което им се полага. "Искат си да си платите това, че ще ви подкрепят и това, че има правителство и ще променяте конституцията заедно с тях и благодарение на тях с техни предложения. Време е да застанете с лицата си, да застанете тук и да кажете: сгрешихме, не бяхме прави спрямо Пеевски и няма нищо лошо той да е в тази комисия и даже ще го номинираме за шеф на ДАНС. Това е открито", подчерта той.

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че е право на всяка парламентарна група е да предлага когото иска за член на комисия. Той призова "Възраждане" да подкрепят това предложение и им предложи да си представят красотата на момента: "Представете си Христо Иванов и Делян Пеевски в една комисия и двамата са юристи, представете си бъдещето, в което те ще са заедно", отбеляза той.

Христо Иванов от ПП-ДБ определи Комисията по конституционни въпроси като "особена". "След 6 избора видяхме едно нещо - събирането на гласове в парламента в тази обществена атмосфера все по-малко произвежда доверие. Възможността конституционната комисия да произведе доверие е изключително крехка", каза той и уточни, че трябва да гледат състава на тази комисия по по-различен начин, отколкото гледат на другите комисии. Иванов посочи, че той не е част от тази комисия и добави, че той и неговата парламентарна група няма да подкрепят предложението Пеевски да стане член на комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че те са добронамерена и държавнически отговорна партия. "Тази наша принципност и добронамереност беше злоупотребена от Борисов. С нас до този момент никой не е водил разговори за конституционно мнозинство. БСП няма да ви бъде патерица и във вашите задкулисни заигравки няма да участва", подчерта тя и добави, че когато имат какво да кажат ще го направят публично. "Нито сме участвали в преговори за министри и министерства, нито за конституционно мнозинство", каза още Нинова.

Най-четени