Демонстрации на кюрди срещу "Ислямска държава" и в София 10.10 | 21:07

Те настояват да се обърне внимание на заплахата от радикалната групировка

От Цанка Донкова

Българската столица стана един от десетките градове по света, където се състояха демонстрации срещу "Ислямска държава". Кюрди са се събрали днес (10 октомври) пред Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в София. Те са настоявали международната общност да обърне внимание на заплахата от джихадистите, съобщава bTV.

В десетки градове по света, сред които Рим, Виена, Кьолн и Стокхолм, са се провеждали протести, като демонстрантите по света настояват да бъдат предприети военна и хуманитарна намеса в помощ на сирийското селище Кобане, нападнато от джихадистите от радикалната групировка.

На много места по време на демонстрациите се достигна до ескалация на напрежението и десетки души загинаха.

Радикалната групировка "Ислямска държава" потресе света с разпространяването на видеа, на които показно се екзекутират заложници.

Джихадистите от Ислямска държава до сега екзекутираха двама американски журналисти - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, както и британските хуманитарни работници Дейвид Хейнс и Алан Хенинг. Групировка, свързана с ИД, пък обезглави френския турист Ерве Пиер Гурдел в Алжир.

В същото време бе сформирана коалиция срещу "Ислямска държава", която се ръководи от САЩ. Нейната цел е да атакува джихадистите в Сирия и Ирак.

Предприети са няколко въздушни удари и подкрепа от партьнорските сили на коалицията на място.

Водещи

Най-четени