Депутати не искат дубъл на казуса "Марковска" 28.11 | 12:30

Искат да се премахне възможността за бламиране на клетва на конституционен съдия

От Диана Цветкова

Независимите депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов, които преди време се отцепиха от РЗС, искат промени в Закона за Конституционния съд, с които да се избегне възможността за повтаряне на драмата с Венета Марковска.

Депутатите предлагат в закона изрично да се уточни, че новоизбраните конституционни съдии полагат клетва в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на върховните съдилища, но присъствието или отсъствието на който и да било от тях не е условие за валидност на клетвата.

Предложението им вече е внесено в деловодството на Народното събрание.

В мотивите си те изтъкват, че присъствието на изброените представители е по-скоро церемониален акт, който в никакъв случай не може да повлияе на валидността на клетвата, а новият текст ще бъде гаранция за спазване на разделението на властите и за невъзможност за злоупотреба с правото.

"Искаме да затворим вратата, която президентът отвори така широко", изтъкна Тодор великов, цитиран от БТА.

Димитър Чукарски пък обясни, че искането им е свързано и с факта, че напоследък президентът Плевнелиев е изключително активен по отношение на избора на главен прокурор, а това е работа на Висшия съдебен съвет.

Водещи

Най-четени