Скандал на клетвата на Марковска. Президентът я бойкотира 15.11 | 11:30

Плевнелиев си тръгна от КС. Писмо от прокуратурата затвърдило съмненията му в морала ѝ

От Ивелина Георгиева

Официалната церемония по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии бе съпътствана от скандал, след като президентът Росен Плевнелиев си тръгна, точно преди Венета Марковска да се закълне.

Плевнелиев заяви, че няма да присъства на клетвата на Марковска, защото се съмнява в моралните ѝ качества. Обясни, че е получил писмо от прокуратурата, което е затвърдило съмненията му в репутацията ѝ, но не пожела да уточни за какво става дума.

Той изтъкна, че на няколко пъти я е призовавал да встъпи в длъжност, само след като изчисти името си, но тъй като това не се е случило няма да присъства на клетвата ѝ. По закон избран за конституционен съдия може да се закълне като такъв само в присъствието на президента на Република България.

Според Плевнелиев не трябва да има никакви съмнения в практиката на Конституционния съд.

"Репутацията на Конституционния съд е най-важната в държавата, а тя се базира на всеки един от неговите членове. (...) В българските граждани и в европейските ни партньори не трябва да има и капчица и сянка на съмнение за нравствените качества на всеки един от конституционните съдии", изтъкна президентът.

В заключение той обяви, че счита за свой дълг да не присъства на церемонията и поздрави останалите съдии за положената клетва. Те са Георги Ангелов от квотата на съдебната власт, Борис Велчев от квотата на президента и Анастас Анастасов от квотата на Народното събрание.

След изказването на Плевнелиев в залата настана смут. Никой обаче не пожела да излезе и да коментира случилото се, въпреки десетките въпроси, които заваляха от страна на журналистите.

В момента конституционните съдии се оттеглиха на спешно заседание и настояват журналистите да напуснат фоайето на Конституционния съд.

Венета Марковска на практика сега е безработна. Едва тази сутрин ВСС я освободи от съдийския и зам.-председателския пост във Върховния административен съд, за да може тя да положи клетва и да встъпи в длъжност в КС. Това обаче така и не стана.

Единственият лаконичен коментар на Марковска пред журналистите бе, че няма да се откаже.

"От тук нататък ще се пристъпи към нов избор на съдия в Конституционния съд", обясни междувременно главният секретар на КС Енита Еникова.

По думите ѝ този случай е прецедент. Поясни, че Марковска е избрана за конституционен съдия от квотата на парламента, следователно от там насетне НС ще реши какво да прави.

Клетвата, положена в КС, в присъствието на президента, председателя на парламента и двамата председатели на върховните съдилища, дава право на избрания съдия да встъпи в длъжност, обясни процедурата тя. Тепърва казусът ще се разглежда и разисква, допълни Еникова.

* Информацията е актуализирана в 12:00

Водещи

Най-четени