Депутатите гласуват окончателно приемането на новия бюджет 27.07 | 09:00

Трябва да стане готов докладът с направените поправки

От iNews.bg

След няколко удължавания на миналогодишния бюджет, в края на юли България ще има макрорамка за тази година. Днес в Народното събрание предстои да бъде гласуван и на второ четене законопроектът за държавния бюджет за 2023.

Между двете гласувания възникна напрежение сред партиите, след като бяха внесени предложения, които изненадващо бяха одобрени от бюджетната комисия. Стигна се до там финансовият министър Асен Василев да заяви, че не подкрепя проектозакона в този му вид.

"След като не бяха приети мерките за данъчна събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид", подчерта Василев.

Част от предложенията, постъпили между двете четения на проектозакона, предвиждат увеличение с до десет на сто на възнагражденията на работещите в някои сфери. Министърът предупреди, че има съмнения дали новият бюджет ще бъде изпълнен. Причината е, че депутатите отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи и така, според него, се поставя под съмнение идеята, че ще може да бъде достигнат дефицитът от 3%.

Държавният бюджет е написан при дефицит от 3%, растеж на БВП от 1.8 % и средно годишна инфлация от 8.7.

Това наложи спешна среща между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, завършила с разбирателство. "Всички казуси по бюджета ще бъдат решени. Ще имаме бюджет, който наистина ще служи на българските граждани”, коментира след разговорите с Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Водещи