Депутатите обсъждат президентското вето върху промените в Закона за МВР 01.07 | 10:00

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред вече го отхвърли

От iNews.bg

На първото за седмицата пленарно заседание парламентът ще обсъди наново върнатите текстове от Закона за МВР, върху които президентът Румен Радев наложи частично вето, предаде БГНЕС.

Държавният глава изпрати за повторно разглеждане на депутатите някои текстове, които, според него, дублират охраната, осъществявана от Националната служба за охрана (НСО). Според Радев идеята МВР също да охранява лица създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

Според управляващите обаче охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител.

Президентското вето вече бе отхвърлено от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред почти единодушно. Окончателното решение предстои да бъде взето днес в пленарна зала.

В рамките на заседанието депутатите ще гласуват на второ четене и промените в Закона за устройство на територията, а в дневния им ред са залегнали и няколко доклада от органи за съдебната власт за работата им през 2019 г.

Водещи

Най-четени