Депутатите-пенсионери с над 7000 лв. заплата (СНИМКИ) 30.03 | 17:25

Стефан Данаилов, Тома Томов и още 18 избраници с тлъсти пачки бтввсеки месец

От iNews.bg

20 депутати на пенсионна възраст в 44-то Народно събрание ще вземат месечна заплата над 7000 лв, изчисли бТВ. По-известните сред тях са актьорът и зам.-председател на БСП Стефан Данаилов и бившият телевизионен журналист и коментатор Тома Томов – и двамат, избрани с червените листи. Като цяло народните представители на достолепна възраст от редиците на столетницата са и най-много в новия парламент – те са 10 души, от ГЕРБ са 6 души, и по един от "Обединени патриоти", ДПС и "Воля”.

Основната заплата на депутатите ще е 3210 лв. Тези от тях с най-дълъг стаж ще получават още по около 1000 лв. допълнително за прослужени години. На народните представители се полагат и безотчетни пари за допълнителни разходи – по около 2000 лв., а за участие в една парламентарна комисия се полагат по 450 лв. допълнително всеки месец. Трябва обаче да се има предвид, че по-голямата част от избраниците ни членуват в повече от една комисия. Като се добави и размера на максималната пенсия – 910 лв., месечната заплата на най-възрастните ни законотворци набъбва на 7500 лв.

1886541

Сред депутатите пенсионери са и бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй” Иван Генов (БСП), бившият министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ), които съвсем наскоро е придобил право на пенсия. Някогашният син депутат и бивш конституционен съдия Георги Марков (ГЕРБ) също ще се подписва крупната месечна сума. Сред най-добре платените избраници ще е и успешният бизнесмен от редиците на социалистите Петър Кънев.

От патриотите пък с право на пенсия е дългогодишният депутат – преди от СДС, а после и от "Атака” - Павел Шопов. Той е в Народното събрание от далечната 1991 г., с изключение само на две пропуснати години в 43-тия парламент. Лидерът на "Атака” Волен Сидеров, макар и наскоро да стана млад татко, също ще навърши пенсионна възраст в края на мандата на този парламент през 2021 г., ако все пак Народното събрание изкара пълен мандат.

Хасан Адемов от ДПС, който беше социален министър в кабинета "Орешарски", също има възраст за пенсия, но не му достигат две години стаж.

Водещи

Най-четени