Депутатите разпитват магистратите мераклии за ВСС 11.09 | 12:34

17 кандидати представят концепции за работата си във съвета

От Филипа Тодева

Започна изслушването на магистратите, номинирани от политическите сили в Народното събрание за членове на Висшия съдебен съвет. Общо 17 кандидатури ще бъдат представени днес, като правосъдният министър Диана Ковачева си пожела те да бъдат най-добрите.

Според нея те трябва да са хора с почтеност, хора професионалисти и хора с добра визия за реформа. "За мен това са трите важни качества. Надявам се те да се заемат незабавно със задачите, които им предстоят, защото 5 години минават бързо, а има доста тежки и сериозни проблеми, които трябва да решават", подчерта министърът.

Предстои избор на членовете на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите. Министърът обясни, че в Закона за съдебната власт беше въведена промяна и тя е, че следващият избор на ВСС ще бъде по електронен път. Всеки един магистрат имаше право да номинира свои колега, което дава широка възможност за избор.

Първи бе изслушан номинираният от Коалиция за България Бойко Рашков. Той постави акцент върху работата на следствените органи. По думите му следователите в България са едва около 500 души, т.е. "те са изчезващ вид" и е необходимо укрепване на тази служба.

Според него трябва да се търси персонална отговорност на всеки един член на ВСС. Той изрази несъгласие с въпросите от НПО сектора, които Мая Манолова му зададе – а именно как ще гарантира, че независим от БСО, след като това е политическата сила, която го номинира. "НПО акцентират на тези въпроси и внушават, че едва ли не онзи избран за член на ВСС от парламента е сатанизиран и ще притежава лоши качества", коментира Рашков.

Той смята, че за всеки номиниран от НС – това е чест, защото парламентът изразява интересите на най-широк от кръг от българските граждани и по отношение на ВСС. Все пак той увери, че има 32 години стаж и е един от доайените сред кандидатите за членове на ВСС. Бойко Рашков изрази възмущение от въпрос, зададен му от народния представител Емил Василев, отнасящ се до правните фамилии.

Съпругата на Рашков е нотариус, а дъщеря му – съдия в Софийски районен съд. Като заимства израз от премиера Василев го запита - може ли да се закълне в децата си, че не е бил помолен от съпругата си или от дъщеря да ги подпомага по лични въпроси. В отговор Рашков каза, че това е внушение и че семейството му е почтено. Очаквайте подробности.

Водещи

Най-четени