Депутатите решиха как ще протичат изборите 13.02 | 10:38

Машинното гласуване ще бъде въведено само в някои секции

От Теодора Кокаланова

Организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите, включително с техника, консумативи и машини за машинното гласуване, ще се осъществява от Министерския съвет, решиха депутатите. Решението бе взето на второ четене на текстовете от новия Изборен кодекс.

Участие ще вземат и областните, и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии. Новият тип машинно гласуване ще се въвежда постепенно, с цел да се избегнат грешки.

Разходите по подготовката и произвеждането на изборите, включително за машинното гласуване, ще са за сметка на държавния бюджет. Министерският съвет трябва да приеме план-сметка за изборите не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

Според кодекса министърът на външните работи и българските посланици трябва да публикуват на електронната страница на МВнР и на дипломатическите ни представителства условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната.

До 55 дни преди изборния ден дипломатите е необходимо да поискат съгласие на приемащата държава за провеждане на изборите и разкриване на избирателни секции. Ръководителите на мисии зад граница ще оказват организационно-техническо съдействие на кандидатите при провеждането на срещи с избирателите, предаде БТА.

Най-четени