Детство мое, реално и вълшебно... 01.06 | 07:00

Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г.

От Кремена Бедерева

1 юни - най-любимият ден в годината на всички деца, защото днес в целия свят децата се забавляват и получават подаръци за своя празник.

Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис III за отбелязване на Ден на детето през втората неделя след Великден всяка година.

Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин, свързан с традицията на отделните държави.

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др.

Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Децата в столицата ще имат възможност да се забавляват в най-различни прояви, организирани от Столична община.

9 ч. - Зоологическа градина - безплатно посещение за деца

10.30 и 12.00 ч. - Централен куклен театър - "Трите прасенца" – представление за деца над 3 години.
(Проверете по телефона дали има билети, защото билетите за празничното представление на Младежкия театър са изчерпани. )

10.30 и 12.00 ч.  - Национален дворец на децата - богата и разнообразна програма с Арт-студио като лъвовете, театрално представление. Ще има още празничен концерт, творческа работилница, демонстрации по автомоделизъм, картинг, колоездене

11:30 ч. - "Св. Седмочисленици" "Децата и техните проблеми в постмодерното общество" - ретро-трамвай - деца рисуват заедно с художници.

11:00 ч. до 12:30 ч. -пред Народен театър "Иван Вазов" изложба на детски рисунки и музикална програма. Водещ: Кристина Белчева

16:30 ч. Безплатно представление за деца в салона на Столичен куклен театър на ул. "Гурко" 14

17:30 ч. - 19: 30 ч. - пред Народен театър "Иван Вазов" изпълнителска програма на детски състави. Водещ : Ивет Радулова

19:30 ч. до 20: 30 ч. - пред Народен театър "Иван Вазов" музикална къща "Грифон"-караоке програма.

Малките зрители могат да гледат безплатно детската опера "Пинокио" от Александър Йосифов по случай 1 юни - Международния ден на детето, съобщиха от операта. Много смях, песни, танци, но и сериозни неща, дори сълзи, се редуват в представлението по думите на режисьора Петко Бонев.

В цялата страна ще има най-различни забавления за малчуганите по случай Денят на детето.



Водещи