Децата с изявени дарби ще бъдат насърчавани с 112 915 лв. 19.08 | 15:15

Стана ясно и че 50 деца ще получат персонални пенсии

От iNews.bg

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 112 915 лв. за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от държавните училища, финансирани от Министерството на културата и стипендии на учениците от общинските училища. Средствата са предвидени по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от общинските и държавните училища през 2015 г.

Програмата, приета от правителството през м. февруари, предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на учениците, заели призови класирания на конкурси, олимпиади и състезания с доказан висок критерий при излъчване на победителите, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно. За тази цел в централния бюджет за 2015 г. са предвидени 1,8 млн. лв. До момента са отпуснати около 713 хил. Лева.

Стана ясно и че 50 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103,64 лв. месечно, реши правителството.

Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 септември 2015 г.

С отпускането им ще бъдат подпомогнати 28 семейства, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители.

Водещи

Най-четени