Джамбазки за скандала в ДПС: Хората на Ердоган ще предявят териториални претенции към България 25.12 | 11:18

Местан ще създаде нова радикална протурска партия, категоричен е зам.-председателят на ВМРО

От iNews.bg

Безспорно по времето на председателството на Лютви Местан ДПС се превърна във функция на турската политика. Това заяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран от Нова телевизия.

"Това разделение в момента в ДПС вероятно ще доведе до нова радикална протурска партия. Твърдя, че политиката, провеждана в България от агентите на Турция в ДПС, рано или късно ще достигне до много по-сериозни искания, отправени към нас – включително териториални претенции", прогнозира Джамбазки.

Той даде няколко примера за "агресивното навлизане” на партията в българския политически живот.

"Забележете кой стоеше на пресконференцията до Местан. Това беше Хюсеин Хафъзов, който е пряко свързан с превземането на Главното мюфтийство от страна на хора, посочени от Ердоган. Според запознати в българските 11 районни мюфтийства има повече от 70 чужди служители с дипломатически паспорти турски граждани, които са в мюфтийствата и определят вътрешната работа на българите мюсюлмани. Това се нарича национално предателство и настоявам тези хора да бъдат показани".

Според него и Доган, и Местан са работили за турския национален интерес и ДПС в момента е заплаха за българската национална сигурност.

Вчера пред bTV Джамбазки критикува документалната лента "България, моя земя”, излъчена по "Ал Джазира", като я определи като "чиста пропаганда".

Във филма се излага тезата за геноцид срещу турците по нашите земи, започнал от Освобождението и продължаващ през Възродителния процес чак до наши дни. Филмът предизвика остра обществена реакция заради очевидно пристрастни интерпретации на историята и множество фактологически грешки. Той беше свален от сайта на "Ал-Джазира”.

"Този филм, излъчен в момент, в който има посещение на неоислямиста Ахмет Давутоглу, а между Турция и ЕС се водят преговори. Това е чиста пропаганда. Анкара се опитва да промени фактите от турското робство. Това идеално съвпада с възгледите на Давутоглу за ислямските балкани. Въпросът сега е как ще реагира нашата държава", посочи Джамбазки.

По думите му Главното мюфтийство също трябва да реагира, но това няма как да се случи. Сегашният главен мюфтия беше назначен след преврат, организиран от Реджеп Ердоган, каза той.

Българските мюсюлмани са част от обществото ни. Те са добри и лоялни граждани. За съжаление това години наред не се разбира. Трябва да си зададем въпроса какво прави българската държава, за да обучава и да се грижи за тези наши съграждани, попита евродепутатът.

Турция в момента върви към нещо много по-различно от заветите на Ататюрк. Тя води агресивна външна политика. Ердоган и Давутоглу искат да променят ролята на Турция. Те не искат тя да бъде регионален играч, а да я направят глобален и да разширят границите ѝ. Това е планът на неоислямистите, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Водещи

Най-четени