Дикме: Населението в Кърджалийско е подложено на натиск и тормоз от две страни 13.03 | 12:42

Прогнозата му е, че движението на Доган губи много гласове, а партияна на Местан влиза в парламента с подкрепа на Турция

От iNews.bg

Натискът върху населението в Кърджалийско е изключително голям. От една страна - да гласуват за ДОСТ, а от друга страна - представителите на ДПС казват, че ако не гласуват за тях, ще им спрат социалните помощи, обслужването в общините и т.н. Според хора от Ардино натискът върху тях за предстоящите избори в момента бил почти равен на този от времето на Възродителния процес. Това съобщи по бТВ бившият министър на земеделието Мехмед Дикме, който не симпатизира нито на движението на Ахмед Доган, което напусна сам преди повече от десет години, нито пък на новата партия на Лютви Местан, която се дирижира и подкрепя финансово от Анкара.

Дикме предупреждава, че в смесените райони на България ще има огромен натиск от страна на хора, които ще дойдат от Турция за изборите, в подкрепа на партията на Лютви Местан - ДОСТ. "Българските служби трябва да се подготвят за решаването на този проблем", съветва той. И пита: "Къде е държавата и защо не се намесва в тези региони, когато има такъв натиск?"

Подкрепата за ДПС на тези избори ще падне от 500 000 до под 300 000 гласа, докато има вероятност ДОСТ да прескочи границата за влизане в Народното събрание, смята Дикме. И допълва, че "тези автобуси, които ще дойдат (с гласоподаватели от Турция) , няма да гласуват за ДПС”, а най-вероятно ще се пренасочат към партията на Лютви Местан ДОСТ.

"Ако Турция реши да се намеси пряко в изборния процес в България, ще го направи и то по категоричен начин. В Турция живеят 350 000 души с избирателни права и това са много над прословутите 4%, ако някой реши да се намери и да окаже натиск. Дори половината от тях да бъдат подложени на натиск и да гласуват, това е сериозна намеса с 25-30 мандата и без тях не може да стане правителство”, пресметна бивишят член на ДПС.

По думите му "не може да има битка между слон и комар", в коментар на интерпретациите за лична битка между турския президент Реджеп Ердоган и Ахмед Доган.

Дикме обаче предупреди, че добрите отношения между България и Турция са се градили в рамките на десетилетия и не бива да се създава напрежение между двете страни. Той разкритикува турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу, който призова българските изселници да гласуват за ДОСТ. Според него реакцията на българското Министерство на външните работи е била на ниво, правилно е бил привикан посланикът Сюлейман Гьокче, с което въпроса може да се каже, че бил решен.

Най-четени