Директорът на „Шейново“ подаде оставка 24.11 | 10:50

Болницата бе замесена в скандал със смъртта на две родилки

От Филипа Тодева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че изпълнителният директор на болницата "Шейново" Иван Костов си е подал оставката, предаде БТА.

Пред Агенция "Фокус" Костов заяви, че с напускането си иска да защити авторитета на "Шейново" и на лекарите в нея. Според процедурата Съветът на директорите ще избере нов изпълнителен директор на болничното заведение. Засега не е ясно кой ще замести д-р Костов.

По-късно от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, че тази сутрин е имало среща между премиера Бойко Борисов и шефа на "Шейново", след което той е подал оставката си.

iNews припомня, че още вчера софийският градоначалник каза, че ако има данни за общи нарушения по случая с починалата родилка Надежда Узунова, ще бъде поискана оставката на директора на II САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов.

"Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в тази ситуация, довела до смъртта на млада жена и на току-що родено бебе, трябва да си носи последствията", заяви тя.

Столичният кмет добави, че няма да направи никакъв компромис ако се установят пропуски, но първо ще изчака резултатите от проверката по случая и съдебно-медицинската експертиза.

Йорданка Фандъкова поясни поясни още, че комисията, назначена вчера от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и членове от Дирекция "Здравеопазване", вече е приключила своята работа и остава само да се подготви протоколът. Вече има установена небрежност при приемането на родилката в болницата и това е станало ясно от изказване на директора д-р Иван Костов вчера, 23 ноември.

Междувременно Съветът на директорите в "Шейново" обяви, че ще проведе заседание във връзка със случая на Надежда Узунова. Докато не станат ясни резултатите от проверките в болницата, ръководният орган реши да спре оповестяването на всякаква информация.

35-годишната Надежда Узунова е отишла в медицинското заведение в неделя, 20 ноември, сутринта и била прегледана. Нямало данни за започнало раждане и я върнали. По-късно обаче състоянието ѝ се е влошило и била приета в болницата, където за минути починала.

От "Шейново” обясниха, че ако приемат жена и тя не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя. Затова наистина се чака да започне раждането.

Столичната полиция води и разследване за убийство по непредпазливост.

* Информацията е актуализирана ъм 12,48 часа.

Водещи

Най-четени