Днес е Голяма Богородица 15.08 | 09:00

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница

От iNews.bg

Православната църква отбелязва днес един от 12-те големи християнски празника - Успение Богородично. Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Празникът е известен като Голяма Богородица, почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

На днешния празник се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите".

15 август е празник и на градовете Варна, Несебър, Стражица, в Орешак се дава старт на панаир, продължаващ няколко дни край Троянския манастир.

Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина и други техни производни.

Водещи

Най-четени