До 2 г. "умни" светофари ще регулират движението на София 23.08 | 14:50

Столичната община подписа договор за финансиране на проекта си за интегриран градски транспорт

От Апостол Апостолов

62 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите две години за развитието на градския транспорт в София, като 50 млн. евро са безвъзмездна помощ по Оперативна програма (ОП) "Регионално развитие".

До края на 2013 г. ще видим първите резултати от реализирането на проекта, наречен "Интегриран столичен транспорт", стана ясно по време на подписването на договора за финансирането на мерките.

Очакванията са, че до края на годината Брюксел ще одобри изпълнението на проекта. Подготовката за изработването на документите и кандидатстването е отнело на експертите от Столичната община 18 месеца.

"Идеята на проекта е да улесни максимално столичани и гостите на града, като им осигури директна връзка с метростанциите. Инвестицията ще бъде насочена в няколко направления", разясни на церемонията кметът на града Йорданка Фандъкова, цитирана от econ.bg

Какво предвижда проектът за интегриран градски транспорт?

На първо място ще бъдат закупени 50 нови тролейбуса, като планът на общината е до 2 години да бъдат подменени всички тролейбуси. Процесът започна преди година и половина – тогава бяха купени 30 нови тролея. Превозните средства бяха закупени със средства на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която отпусна на Столичната община заем от 18 млн. евро. Договорът беше официално подписан през есента на 2009 г.

Новите тролеи са с климатици и осигуряват улеснен достъп за трудноподвижни хора.

Проектът предвижда още ремонтиране на трамвайната линия по направлението ж.к "Борово" - бул. "България" – НДК. Целта е да се намали времето за пътуване до центъра на столицата, поясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Ще бъде изградена нова трамвайна линия от Семинарията пред бул. "Г.М. Димитров" до ж.к. "Дървеница".

Ще бъдат поставени и 600 електронни информационни табла. В момента по столичните спирки има около 100 табла.

По проекта се предвижда още да бъде изградена интелигентна транспортна система, която ще носи името "умен светофар". С нея ще се дава приоритет на превозните средства на градския транспорт. За да бъде синхронизиран процесът, в автобусите и тролейбусите ще бъдат поставени специални устройства, който ще са свързани със светофарната уредба.

По този начин светофарът ще е програмиран да дава предимство на масовия градски транспорт. Подобна система ще бъде поставена на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата.

Друга промяна в градския транспорт е свързана с подмяната на хартиения билет с електронна карта в автобусите. За момента системата е активна само в тролеите и трамваите. Очакванията са, че до края на годината ще бъде избран изпълнител, който да постави устройствата.

Плановете са електронната система да заработи и в рейсовете от лятото на следващата година. Хартиеното билетче няма да изчезне – то ще се използва от хората, които не ползват ежедневно градския транспорт, коментират от общината.

Водещи

Най-четени