Плевен "умно" ще управлява градския си транспорт 28.08 | 11:56

Съвременният център ще бъде настанен в сградата на автогарата

От Елена Коцева

Автоматизиран диспечерски център за "интелигентно" управление на обществения транспорт ще бъде създаден в Плевен, съобщават от общината.

Съвременният център, изграден по европейски проект, ще бъде настанен в сградата на автогарата.

За така наречената интелигентна система за управление ще бъдат инвестирани 1,1 милиона лева.

Чрез системата диспечерите ще могат да намаляват задръстванията и бързо да реагират при кризисни ситуации в градския транспорт. Специални технически средства ще съдействат за преминаване по-бързо на тролеите през 9 възлови кръстовища.

Контактната мрежа ще бъде разширена с 26 километра в 7 участъка, за да се осигури по-висока скорост.

Също така ще бъде построено депо за 90 мотриси на стойност 8 милиона лева, за което е отреден терен от 13 декара. Общината със свои средства ще обнови 180 спирки за около 1 милион лева.

За изпълнение на тези намерения са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие" 10,5 милиона евро, а приносът на общината ще бъде 12,5 милиона евро.

Предвижда се търговете за изпълнението да бъдат обявени през януари 2012 г., а изпълнението да започне през юни. Реалната експлоатация обаче ще започне през декември 2013 г.

На втория етап на модернизацията на транспорта (2014-2020) е заложено закупуване на нови тролейбусни мотриси за градския транспорт в града.

Водещи

Най-четени