Добре дошла на зимата 22.12 | 08:57

Днес точно в 7.30 ч. астрономическата зима настъпи и у нас

От iNews.bg

Днес, 22 декември, в 7.30 ч. настъпи астрономическата зима в България.

Въпреки че датата 22 декември се свързва с идването на студения сезон, високите температури в първата половина на декември не подсказаха по никакъв начин, че есента има намерение да си тръгне и да отстъпи място на снега. Но Баба Зима не ни забрави - като по поръчка снегът дойде, за да ни напомни, че Коледа и Нова година са съвсем близо и е редно белият цвят да преобладава навсякъде около нас.

Около 21 декември започва зимното слънцестоене в Северното полукълбо, като в Южното то настъпва на 21 юни, припомня БТА. Тогава слънчевите лъчи, падащи под 90 градуса, са най-отдалечени от екватора, което означава, че слънцето е най-ниско по видимия си път над хоризонта за цялата година.

Краят на астрономическата зима идва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното.

Зимата свързваме с най-късите дни, като продължителността им зависи от съответната географска ширина.

Този сезон е един от четирите, характерни за умерения пояс. Отличава се с най-ниски температури, а в някои региони се наблюдават големи количества валежи, постоянна снежна покривка и висока влажност.

Водещи

Най-четени