Добрев и Василев виновни за кражбата на милиони чрез "Белене" 04.10 | 14:20

Те не предприели действия да прекратят договорите с консултантите

От Христина Рафаилова

Бившият икономически министър Делян Добрев и неговият наследник в служебното правителство Асен Василев били виновни за източването на милиони чрез АЦ "Белене". 

Това каза шефът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, след като днес срещу него беше повдигнато обвинение, че е помогнал на последния шеф на НЕК да извърши длъжностно присвояване на 8 млн. лева. Със същото обвинение е и Събин Събинов от "Уорли Парсънс". 

Според прокуратурата Националната електрическа компания е продължила да изплаща средства на "Риск Инженеринг" и "Уорли Парсънс" за "Белене", въпреки че проектът беше стопиран по времето на ГЕРБ. 

Манчев твърди, че Василев и Добрев не са предприели юридически стъпки за прекратяването на договора с компанията му. Бизнесменът посочи, че няма как политическите решения да променят контрактd, освен ако не бъдат предприети правни действия за прекратяването му. Поради това той твърди, че не може да му бъде търсена отговорност за получените пари. 

Мачев каза, че последната фактура, която е получил по консултантския договор, е от март месец тази година. Той обвини и сегашния ресорен министър, че не е предприел действия за прекратяването на договора. 

"Зад този пъзел ще ги видите всички зли човечета. Едни по-високи, други по-ниски, с користни цели, без користни цели, с политически цели, но има всякакви такива. Пъзелът е много интересен. Те са подредени като една не много голяма групичка, с не много добра, както се вика, подготовка", каза той, цитиран от БНР. 

Според адвоката на Манчев, който е защитник и ексвътрешния министър Цветан Цветанов обвинението било несъставомерно.  

На бизнесмена беше наложена парична гаранция от 1 млн. лева., като той има седмица да събере сумата. 

Водещи

Най-четени