Добрев ще предложи Евгения Харитонова за зам.-министър 14.05 | 08:39

Харитонова ще замести Валентин Николов, който от зам.-министър стана шеф на АЕЦ „Козлодуй“

От Деляна Петкова

Валентин Николов е повишен – неговата отговорност вече е много по-голяма, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Николов беше избран за зам.-министър с портфолио "Енергетика" веднага след рокадите в МИЕТ. Но само месеци по-късно той беше назначен за директор на АЕЦ "Козлодуй".

Добрев коментира в ефира на bTV, че ще предложи на премиера за поста зам. -министър Евгения Харитонова. Тя е член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

По думите на Добрев Харитонова е с опит и има добри познания в областта на либерализиране на енергийния пазар, към което се стремим.

Вече имаме проектна компания, която ще работи за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Компанията е създадена през миналата седмица и е собственост на атомната централа. "Така няма НЕК няма да стане заложник на проекта", смята Добрев.

Добрев отказа да се ангажира с точна дата кога седмият блок в "Козлодуй" ще заработи "както трябва", но коментира, че АЕЦ "Белене" е трябвало да заработи към 2017 - 2018 година. "Седмият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще започне да функционира няколко години по-късно - към 2022 - 2023 година", допълни той.

Все още се намираме в трудни времена, така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира занижените прогнози за развитието на икономиката на България от страна на ЕК.

Не сме в криза, защото за последните три тримесечия имаме ръст на БВП, но той не е достатъчен. "Надявахме се на 3% ръст за тази година, но ситуацията е трудна", коментира още икономическия ни министър.

Ръстът на заплатите не е изоставал много от увеличението на електроенергията. За последните десет години – цифрите са близки. За добрев обаче не бива да се вдигат автоматично заплатите при увеличаването на цената на тока.

С тези думи Добрев коментира и идеята за повишаването на заплатите със същия процент, с който се вдига цената на тока. На всяко тримесечие Държавната комисия по енергийно и водно регулиране разглежда исканията на производителите и доставчиците на електричество и природен газ и преценява дали има нужда да се покачат цените.

Водещи

Най-четени