Доган не е поръчвал Борисов 14.03 | 11:51

Проверка на информацията, която Бойко Борисов изнесе в парламента, показва, че има много ниска степен на достоверност

От Ивелина Георгиева

Не е достоверна информацията, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу Бойко Борисов. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след проверка по случая.

Проверката е установила, че информацията в документа е с много ниска степен на достоверност и заради това Националната разузнавателна служба (НРС) не е предприела никакви действия през това време.

"Няма никакви данни Ахмед Доган да е поръчал атентат", посочи главният прокурор.

Бойко Борисов е запознат с този документ в началото на февруари 2013 от директора на НРС Кирчо Киров – близо 2 седмици преди да обяви оставката на кабинета.

Документът, с който е запознат бившият премиер, няма качества на официален документ, който да съдържа класифицирана информация, заяви Цацаров и поясни, че това се доказва и в становище на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), която също е проверила документа.

Престъпление няма, отсече Цацаров. Той поясни, че на 8 юни 2005 г. в НРС постъпва информация от чуждестранна служба, според която по непроверени оперативни данни членове на организираната престъпност в България подготвят атентат срещу тогавашния генерален секретар на МВР Бойко Борисов. Атентатът бил планиран, заради мерките срещу организираната престъпност.

Цацаров продължи да чете документа и посочи, че следва втори пасаж, в който се твърди, че планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов, т.е. за главен секретар на МВР.

Самият сигнал представлява лист хартия, изписан на принтер, върху който фигурира надпис "строго секретно" и текст в двата пасажа - единия за подготвения атентат, а другия за участието на Ахмед Доган, обясни главният прокурор.

Листът хартия не носи никакви индивидуализиращи данни по отношение на чуждестранната служба. В него няма никакъв белег от къде и от кого изхожда информацията, категоричен бе обвинител №1 и добави, че това е просто един лист хартия.

Документът в този съкратен вид е възпроизведен в докладна записка, в която пасажа за договореност на Ахмед Доган отсъства, тъй като информацията е с изключително ниска степен на достоверност.

На база резултатите от проверката няма престъпление от общ характер, а прокуратурата се занимава с такива престъпления, категоричен бе Цацаров.

Главният прокурор съобщи още, че България няма споразумение с чуждестранната държава, от която е дошъл сигналът, за обмен на класифицирана информация, нито когато е бил издаден документът, нито сега, следователно информацията не представлява чуждестранна класифицирана информация.

Сотир Цацаров посочи още, че лидерът на ДПС Лютви Местан е поискал достъп до този документ, ако се установи, че той не е със секретен достъп. Според главния прокурор няма никаква пречка тази информация да бъде предоставена на партийния лидер.

 

Водещи

Най-четени