Докато ремонтират "Лъвов мост", строители се натъкнаха на нещо от римско време 16.06 | 20:00

Открита е стъпка от римски мост от І-ІІ век

От Цанка Донкова

При работата на "Лъвов мост” в столицата бе открита стъпка от римски мост от І-ІІ век. Това заяви столичният зам.-кмет по културата д-р Тодор Чобанов, съобщава агенция "Фокус".

"От самото начало бяхме в очакване да се открият основи от съществувалия на това място римски мост, изграден в І-ІІ век. Очакванията ни се оправдаха и колегите регистрираха една от стъпките на моста, макар и доста разрушена”, обясни д-р Чобанов.

По думите му, са открити и следи от няколко напречни стени, изградени вътре и вкопани в някогашното корито на реката, които са предпазвали същинския мост от течението. Чобанов уточни, че тази техника за укрепване на подстъпи към мостове се използва почти непроменена и до днес, от съвременните строители.

"Друг интересен факт, който се изясни в хода на работата е, че съществувалият до края на ХІХ век "Шарен мост", предшественик на "Лъвов мост", за който има запазени снимки и гравюри, на практика е използвал трасето на стария римски мост. При строежа на "Лъвов мост" обаче мостовото съоръжение е изместено настрани, така че да оформи една права ос с изграждащия се булевард "Мария Луиза", заяви д-р Чобанов.

По отношение на съдбата на откритите находки, д-р Чобанов посочи още, че се очаква в най-кратки срокове междуведомствена комисия, назначена от Министерството на културата, да се произнесе по напредъка на работата.

"Някои експерти предлагат стъпката на римския мост, въпреки силно разрушеното ѝ състояние, да бъде консервирана и реставрирана, след което експонирана край самия Лъвов мост. Това е едно интересно решение, което ще позволи да демонстрираме нагледно две хилядолетия мостова традиция на това място”, заяви д-р Тодор Чобанов.

Водещи

Най-четени