Докладват напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка 20.07 | 07:22

Механизмът беше въведен с влизането на България и Румъния в ЕС

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) ще публикува годишния доклад за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е петият годишен доклад по този механизъм.

Системата беше въведена с влизането на двете държави в Европейския съюз. Тогава оценката на чиновниците беше, че България и Румъния изостават в ключови области като реформа в съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията.

Целта е да бъде подпомогнат напредъка в тези области и те да бъдат съпоставими на останалите държави в общността, а българите и румънците да упражняват пълноценно правата си като граждани на общността.

От ЕК измерват постигнатите резултати с няколко критерии. Днес ще бъдат представени анализите и оценките на Комисията за напредъка ни през последната година.

През зимата от ЕК публикуваха междинния си доклад, в който се анализира дали страната спазва миналогодишните препоръки. В документа, издаден в края на февруари, беше отбелязано, че е нужна още работа по закона за отнемане на имущество, придобито по незаконна дейност.

Чиновниците искаха да видят и по-тясно сътрудничество между съдебната власт, административните органи и полицията при борба с организираната престъпност и корупцията.

 

Водещи

Най-четени