ЕК: Работете още по закона за отнемане на имущество от престъпна дейност 18.02 | 14:02

ЕК публикува междинния доклад за напредъка на реформите в съдебната ни система

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) публикува междинния доклад за напредъка на България и Румъния в областта на съдебната система и борбата с престъпността. Докладът представлява "техническа актуализация" на настъпилите промени по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Документът се съсредоточава върху отговорите на страната ни на препоръките, направени от ЕК в предишния доклад по механизма, обясняват от Комисията.

Ето и какви са впечатленията на чиновниците за напредъка на България:

Съдебна система

Правната реформа у нас продължава. Страната е приела важни изменения в Закона за съдебната власт, с които се обезпечава правното основание за по-нататъшното осъществяване на стратегията за съдебна реформа, за засилването на отчетността и управленските правомощия на Висшия съдебен съвет и за усъвършенстването на системата за назначаване, професионално обучение, атестиране и повишаване в длъжност в съдебната система.

През този период Висшият съдебен съвет е постигнал по-добри резултати в дисциплинарната сфера.

Докладът обаче отбелязва, че ВСС не е съумял да демонстрира необходимата ангажираност за гарантиране на отчетност и прозрачност, в едно от своите отсъждания, без да бъде конкретно указано кое е то.

Отчетено е още решението на правителството да бъде създаден специализиран съд за дела, свързани с организираната престъпност, структурната реформа в Агенция "Митници" и промените в Закона за предотвратяване на конфликта на интереси.

В шестте месеца след публикуването на доклада през 2010 година в съдилищата са регистрирани по-голям брой повдигнати обвинения и съдебни решения в случаи на корупция по високите етажи на властта, отбелязва още ЕК.

Препоръките в съдебната област са усилията ни да бъдат насочени към провеждане на реформа в съдебната система и в полицията. До лятото на 2011 година България трябва да приеме ефективен закон за отнемане на имуществото от престъпна дейност и да създаде орган, който да установява и санкционира конфликта на интереси. От ЕК искат да видят и резултати в дела за корупция и борба с организираната престъпност.

Борба с организираната престъпност и корупцията

България продължава активно с политиката си за борба с организираната престъпност. Действията обаче са довели до малък брой повдигнати обвинения.

Комисията препоръчва в тази област да има по-тясно сътрудничество между съдебната власт, административните органи и полицията, както и засилване на капацитета на съвместните екипи.

През последните шест месеца съдът произнесе две важни присъди и бяха повдигнати няколко важни дела, свързани с корупцията по високите етажи. От Комисията визират присъдите срещу бившия директор на НАП Мария Мургина, както и дело срещу български бизнесмен.

Заведени бяха и делата срещу бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова, както и срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев заради ощетяване на държавния бюджет, отчита от ЕК.

Докладът на ЕК за напредъка на страната ни МСП ще бъде публикуван през лятото на 2011 година.

Водещи

Най-четени