Докъде я докарахме? ГДБОП съветва МОН как да подобри технологията на матурите 11.06 | 16:19

Антимафиотите не са установили престъпление при проверката

От Филипа Тодева

Изводът от тазгодишните матури най-общо звучи така - има скандал, но няма престъпление.

ГДБОП не е установила престъпления в случая със скандалното изтичане на темата тази година. Шефът на службата Христо Терзийски обяви, че е извършена проверка, но най-вероятно резултатът от нея ще бъде установено административно нарушение.

"Ще излезем с доклад, който основно ще съдържа предложения за подобряване на технологията и техническото провеждане на самите матури. От друга страна, в него ще посочим, че е необходимо и подобрение на организация на провеждането им”, коментира Терзийски.

По-късно шефът на учителския синдикат Янка Такева отрече учители, квестори или директори са съобщили на учениците темата на матурите. Тя заяви, че нарушителите са странични хора

"Дълбоко съм убедена, че това са близки, приятели и роднини на учениците, които владеят добре информационните технологии и са направили верига помежду си”, категорична бе Такева.

Вече стана ясно от информация на МОН, че квестори, които са студенти, са информирали зрелостници по-рано, че тази година ще се падне Яворов. Първо темата е била подшушната в София, а след това и на други места, защото са я научили поне стотина квестори. Имената на виновниците обаче още не се знаят, а от МОН побързаха да изтъкнат, че вината за скандалното изтичане на темата, не е тяхна.

Водещи

Най-четени