Досега в България няма случай на Е.коли от опасния щам 10.06 | 11:04

Личната хигиена е най-важното условие за предпазване от опасни бактерии

От Андриян Георгиев

Досега в страната няма случай на заразяване с опасния щам на Е Коли, уверяват от Министерството на здравеопазването (МЗ).

От МЗ правят уточнението във връзка с починалия преди два дни 66-годишен мъж от Хасковско, за когото бяха пуснати изследвания за опасната бактерия.

Според смъртния акт мъжът е починал от миокарден инфаркт в свръхостър стадий.

Освен това мъжът не е посещавал Германия през тази година, не е имал и клиничните критерии на заболяването, причинено от опасната бактерия, които са хемолитична анемия, бъбречна дисфункция и тромбоцитопения.

За потвърждаване на диагнозата, тъй като е имал и диария, в момента се правят проби за наличието на опасната бактерия. Резултатите се очакват до края на тази седмица.

От МЗ заявяват, че нямало място за безпокойство и призовават българските граждани да спазват добра лична хигиена. Личната хигиена е най-важното условие за предпазване от опасни бактерии.

По-рано днес в изявление пред БНР главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев отхвърли съмненията за други случаи на заразени у нас с бактерията Е.коли от опасния щам. Той посочи, че възможността за зараза у нас не е много голяма, тъй като епидемията до момента продължава да е ограничена в Северна Германия.

Главният държавен здравен инспектор също акцентира върху това, че е добре да се спазва както добра лична хигиена, така и такава на обществени места, което е най-добрата превенция срещу опасната бактерия.

 

 

Водещи

Най-четени