Кълнове от Долна Саксония - източникът на Е.coli 10.06 | 13:20

Германският Център за контрол над заразните болести е проследило заразата

От Елена Коцева

Отглеждани в Германия зърнени кълнове са причината за заразата с опасната бактерия Ешерихия коли (E.coli).
Това обяви германският Център за контрол над заразните болести, цитиран от БиБиСи. Все още не става ясно дали това за кълнове, отгледани в една ферма.

Бактерията уби 29 души и разболя близо 3000 души в Западна Европа, като първоначално бяха нарочени испански краставици, като източник на заразата.

По думите на директора на центъра Райнхард Бургер макар и засега да няма положителни резултати от изследванията на кълновете, отглеждани във ферма в Долна Саксония, епидемологичният анализ на модела на разпространение на заразата предоставя достатъчно доказателства, за да може да се направи този извод.

На 5 май представител от министерството на селското стопанско в Саксония предположи, че източникът на инфекцията може да са кълнове на соя от германска ферма. Лабораторният анализ обаче отрече твърдението.

Вчера пък подозрението падна върху фирма за кетъринг, но и там патогенен щам на бактерията не беше открита.

Заключението е било направено след изследване на пътници в автобус, които се хранили в един и същ ресторант. Въпреки че е открита във фекални проби от заразените пациенти, тя все още не е намерена в каквато и да било прясна храна.

Скоростта на разпространение на заразата намалява в последните дни.

До този момент в България няма случай на заболяването, бяха категорични днес от Министерство на здравеопазването. Правят се превантивни изследвания на мъж от Хасково, който обаче не е показал клинична картина. 

Водещи

Най-четени