Драгомир Стойнев: Не е изключено да има режим на тока 20.06 | 08:42

Заради междуфирмената задлъжнялост икономиката на страната се задушава

От Елица Елефтерова

Заради извършвани ремонти на хартия може да останем без ток. Това заяви в ефира на bTV министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Той съобщи, че се е срещнал с работниците на мини "Марица-изток" и е установил, че машините, с които хората работят са амортизирани и не са ремонтирани.

Подмяната на старите части е ставала само на хартия. По думите му куп подобни неща има и в други дружества. Като цяло публичните дружества са били умишлено източвани.

”Когато идват при мен хора, ми казват, че съм луд. Че се разхождам със запалка в стая, пълна с динамит. Източвани са пари, защото са правени ремонти само на документи. Тежко е положението. Това правителство трябва да промени начина на правене на политика”, коментира Стойнев.

По думите му премиерът Орешарски е прав в преценката си за евентуален хаос в държавата, в случай че правителството падне. Обявените преди ден социални и икономически мерки от програмата му нямат за цел да заглушат протестите, а са нужни на България, за да оцелее в близките месеци.

"Икономиката не може да понесе още 6 месеца безвремие. 30% ток дърпа икономиката. Вървели сме по течението и в момента сме спрели. Пакетът, който предлагаме, е спешен и е нужен на хората. Върху тези промени се работи денонощно. Министърът не може със заповед да намали тока”, коментира Стойнев.

В същото време заради междуфирмената задлъжнялост икономиката на страната се задушава и не може да върви напред, а това от своя страна може да доведе и до сериозни проблеми за бита като спиране на тока.

"Има голяма вероятност от режим на тока. Всички държавни фирми са задлъжнели – ако започнат едно по едно да фалират предприятията, естествено, че това е възможен сценарий”, прогнозира Стойнев.

Водещи

Най-четени