Дружествените сметки на Павлов и Донев няма да бъдат запорирани 13.06 | 17:25

Прокуратурата ще наложи запор само върху движимите и недвижими имоти на двамата обвинени в пране на пари

От Ивелина Георгиева

Няма как да запорираме дружествените сметки на двамата обвиняеми Любомир Павлов и Огнян Донев, защото наказателната отговорност е лична. Това каза говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова.

Прокуратурата може да вземе мерки само по отношение на имуществото на обвинените лица, тъй като няма право да запорира сметки на юридически лица, поясни тя. Законово може да се наложи запор върху движимите и недвижими имоти на двамата обвиняеми.

Прокуратурата и органите на досъдебното производство имат задължения по закон да поискат по всяко време от съда запор на вещите, собственост на Павлов и Донев, тъй като трябва да се обезпечи събирането на глобата и конфискацията, когато има обвинение в пране на пари, обясни Арнаудова.

Тя увери, че служителите, които работят в медийната група на Павлов и Донев, нямат основание за притеснение. Прокуратурата няма право да запорира, нито пък ще бъдат запорирани сметките на дружеството, от които се изплащат възнагражденията на работещите в "Медийна група България".

Арнаудова поясни, че могат да се запорират само дяловете на двамата обвиняеми, съиздатели в медийния холдинг.

От Прокуратурата вече са уведомили Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за данните, които имат до момента относно имуществото на Павлов и Донев.

"Ние сме длъжни да уведомим комисията за обвинението на двете лица и всички данни за имущественото им състояние", посочи Арнаудова.

В момента тече процес по установяване на имотите на двамата бизнесмени, но от прокуратурата и комисията не могат да разяснят в конкретика, каква собственост притежават.

Водещи

Най-четени