Държавата ставала заложник на личните амбиции на президента 07.08 | 10:17

С ветото на актуализацията той се опитвал да върне времето на Дянков, смята външният министър

От Христина Рафаилова

Държавата не може да става заложник на лични амбиции и на егото на един политик. Така външният министър Кристиан Вигенин коментира евентуалното президентско вето върху актуализацията на бюджета пред БНТ. 

Дипломат номер 1 заяви, че очаква държавният глава да блокира корекциите. Той подчерта обаче, че подобна стъпка ще навреди на държавата и разделителните линии между институциите и тези в обществото ще се засилят. Според него спирането на ремонта на основния финансов закон може да доведе до блокиране на страната и на финансите. Вигенин каза, че има вероятност парламентът да не може да гласува отхвърлянето на ветото на Росен Плевнелиев. 

Министърът коментира, че евентуално блокиране на актуализацията ще бъде цялостно вето върху политиката на Министерския съвет, което е в противоречие на принципа на разделение на властите. Също така то щяло да покаже, че президентът иска да върне страната към управлението и политиката на бившия финансов министър Симеон Дянков. Вигенин добави, че държавата няма да спре да работи, но на изборите хората са гласували именно срещу тази политика.

Дипломат номер едно коментира, че институциите у нас трябва да имат минимум съгласие по важните въпроси. Според него задача на държавния глава е да изпрати положителни сигнали към правителството, парламента и обществото. Също така задължение на Плевнелиев било да осигури минимален комфорт на кабинета, за да реализира той програмата си, смята Вигенин.

Външният министър също предупреди за опасността, до която ще доведе спирането на актуализацията. В този случай ще трябва да се работи с бюджета на Дянков, стана ясно от думите му. Това означавало, че ще има минимални резерви, които няма да бъдат достатъчни да се реагира на евентуални шокове от вън. 

Дипломат номер 1 каза, че европейските партньори на България гледат с притеснение случващото се у нас. Въпреки това те нямали опасения относно изпълнението на ангажиментите на страната ни като членка на ЕС. 

Вигенин отрече разпространената информация, че забранявал на работещите в дипломатическата служба да ползват Facebook и Twiiter. 

Министърът каза, че с новия устройствен правилник на ведомството му ще се създаде дирекция, отговаряща за икономическите отношения на държавата ни. Структурата ще има задача да работи във взаимодействие с икономическото министерство, да търси възможни нови пазари за родните фирми,както и да разширява туристическия бизнес у нас. 

Дипломат номер 1 каза, че България очаква покана от Македония за следващия кръг от преговори по договора за приятелство. 

Най-четени