Държавни чиновници със заплати над 720 лв. ще си поемат здравните осигуровки 23.06 | 14:32

Така държавата ще спести 1,7 млн. лв. за здравни вноски на бедните, предлага Москов

От Ростислава Иванова

Държавните чиновници с по-високи трудови възнаграждения от две минимални работни заплати, или над 720 лв., сами трябва да си плащат здравните осигуровки. Досега за здравното осигуряване на всички служители се грижеше държавата. Това е предложил министърът на здравеопазването д-р Петър Москов като промяна в Закона за здравното осигуряване, който предната седмица бе одобрен от парламента.

За поредната реформаторска идея на министъра се разбра по време на дискусионния форум "Здравна реформа: Бизнес диагноза", организирана от работодателската организация КРИБ.

Целта на форума бе министърът да осветли бизнесът в детайли за провежданата от него здравна реформа.

"Има хора, чиято дневна доза ракия струва повече от здравната им осигуровка", заяви Москов по повод новото си предложение. По предварителни разчети, ако държавата не плаща пълния размер на вноските за здраве на по-високо платените чиновници, ще осигури ресурс от 1,7 млн. лв. С тези пари държавата може да осигурява бедните, необхванати в момента от здравната система, или да се купи модерна медицинска апаратура за по-качествено лечение, аргументира се министърът.

Той ще представи проектопредложението си пред Тристранната комисия следващата седмица. Проектът ще бъде качен и на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено допитване.

Москов ще инициира още и законови промени за въвеждане на допълнителен данък върху вредните за здравето храни.

Водещи

Най-четени