Дядо Кирил починал от хипотермия 10.07 | 10:00

По-добре е да си спомняме за него не с прескъпия му автомобил, а с грижите за младите наркомани в епархията му, заяви епископ Тихон

От Десислава Маданска

Митрополит Кирил е починал от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение. Това заяви епископ Тихон, председател на катедралния храм "Александър Невски", пред bTV, като посочи, че е получил информацията директно от Варна.

Според него слуховете за насилствената смърт на Варненския и Великопреславски митрополит са абсолютна измислица. Вчера (9.07.2013 г.) тялото на дядо Кирил беше намерено на плажа във варненската местност Траката.

Още във вторник разследващите инцидента с митрополит Кирил отхвърлиха всякакви сценарии за насилствена смърт и потвърдиха като причина за кончината на духовника удавяне.

"Учудихме се много на случилото се вчера, защото той бе добър плувец. Но ние, хората, винаги надценяваме себе си. Истината е, че като попадне на такова студено течение човек, мускулите му се вцепеняват и нито може да диша, нито да се движи", допълни Тихон.

Според столичния духовник покойният митрополит е бил "силно обичан и мразен" човек.

"Произношението му беше доста неясно, но пък беше с ясни изказвания. По-добре е да си спомняме за него не с прескъпия му автомобил, който между другото не е нищо особено, а с грижите за младите наркомани в епархията му", смята Тихон.

Относно избора на наместник на дядо Кирил столичният духовник заяви, че клирът трябва да избере двама епископи от една листа, съставена непосредствено преди избора. Те ще бъдат представени на Светия синод и ще има канонически избор от тези двама.

По-късно окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обясни, че е изискана справка за подводните течения в морето в района, където е починал митрополит Кирил.

Водещи

Най-четени