Дядо Николай наруши бойкота. Дойде в Светия Синод 26.11 | 11:45

Пловдивският митрополит се включи в заседанията от зимната сесия, но запази мълчание

От Диана Цветкова

Пловдивският митрополит Николай, който обяви, че 40 дни ще мълчи и няма да присъства на заседанията на Светия синод в знак на траур, наруши обета си.

Владиката се появи на днешното заседание на Синода за пръв път от старта на зимната сесия. Преди около седмица от Българската православна църква (БПЦ) го призоваха с официално писмо да не страни от събранията, като изрично посочваха, че митрополитите, които не участват в тях ги грози "църковно наказание".

Все пак дядо Николай изглежда ще спази наполовина заричането си да е в дълъг траур за смъртта на патриарх Максим. Той отклони въпросите на журналистите, обяснявайки, че ще говори, след като изтекат 40 дни от кончината на патриарха.

На днешното заседание се очаква архиереите да продължат процедурата по подготовката и провеждането на църковния събор, на който ще бъде избран следващият глава на Българската православна църква.

"Новият български патриарх трябва да е анализатор – трябва да анализира и да се вслушва във всички духовници." Това заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

По думите му той трябва да бъде слуга на духовниците. "Както Господ казва – който иска да е първенец, трябва да е и слуга", посочи Йосиф пред журналисти.

Той говори за предишните българските патриарси, определяйки Евтимий като исихаст, Кирил като академик, а Максим като аскет.

Йосиф не коментира кои ще бъдат евентуалните претенденти за най-високия църковен пост, но посочи, че през януари ще станат ясни имената на тримата митрополити, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

Водещи

Най-четени