Шестима митрополити пропускат заседанието на Синода 14.11 | 11:30

На панихида за патриарх Максим митрополитите се помолиха за единството на Църквата

От Ивелина Георгиева

"Никой не застава зад мен. Всички архиереи и духовенството застават зад единството и каноничността на Българската църква." Това коментира наместник-председателят на БПЦ митрополит Кирил преди днешното заседание на Светия синод, помолен за коментар относно разделението между митрополитите в последните дни след смъртта на патриарх Максим.

На въпрос дали ще има прегласуване на избора за наместник, след като великотърновският митрополит Григорий оттегли подписа си в подкрепа на Кирил, той отговори лаконично: "Аз не съм Господ. Как мога предварително да кажа нещо такова?".

Според наместник-председателят разделение в Светия синод няма. Той призова цялото духовенство и миряните да бъдат единни и подчерта, че българската църква и народ са показали духовно израстване с изпращането на дядо Максим в последния му земен път.

Преди днешното заседание на Светия синод митрополит Кирил отслужи панихида по повод девет дни от смъртта на патриарх Максим. На нея всички присъстващи митрополити се помолиха дядо Максим да се моли за единството на Българската църква.

На панихидата обаче не дойдоха голяма част от членовете на Синода – шестима митрополити. Това са пловдивският митрополит Николай, който вече даде заявка, че ще бойкотира заседанията на Синода, великотърновският Григорий, врачанският Калиник, плевенският Игнатий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Западно- и средноевропейският митрополит Симеон.

Попитан защо толкова митрополити отсъстват от днешното заседание на Синода, сливенският митрополит Иоаникий, който бе основен конкурент на Кирил при гласуването заяви, че не може да тълкува "онова, което не е за тълкуване".

Иоаникий използва случая отново да коментира осветляването на агентурното му минало за комунистическите тайни служби.

"Не съм се подписвал, не съм агент, не съм правил доноси. Аз не знаех, че имам досие. Спокойна съвест имам. Толкова спокойна, че не мога да ви опиша", заяви в своя защита дядо Иоаникий.

По думите му избирателите ще кажат дали досиетата ще бъдат препъни камък за кандидатите при избора на новия български патриарх.

Ловчанският митрополит Гавриил също коментира процедурата по избор на наместник председател на БПЦ и последвалото разделение. Митрополитът подчерта, че основната теза на Светия синод е да служи на хората. По думите му той не може да каже какви процедурни проблеми има в Синода, защото "това могат да кажат тези, които ги правят".

Очаква се на днешното заседание на Синода, освен процедурите по свикване на събор за избор на нов патриарх, да се обсъдят и възраженията, които бяха направени след избора на варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква.

Водещи

Най-четени