Дянков: Около 100 000 лв. общо трябва да върнат министри 29.02 | 13:26

Повечето министри започнаха да дават обяснения за евентуалните бонуси

От Кремена Бедерева

Около 100 000 лв. общо трябва да върнат министри, заместник-министри и началници на кабинети за 2010 г., каза финансовият министър Симеон Дянков, помолен да коментира решението на премиера взетите бонуси да бъдат върнати до петък.

По думите на Дянков в момента се проверява каква е сумата за 2011 г. Тя няма да е много по-висока, коментира министърът и добави, че е доста малка в сравнение с милионите, които са взимали в тройната коалиция.

Там големите пари са минавали през участие в бордове, а както знаете от 2010 г. за участие в бордове вече не се плаща, припомни финансовият министър, цитиран от БТА.

Попитан на какво законово основание ще бъдат принудени да връщат парите, министърът каза, че това са политически кабинети и "законовото основание е решение на премиера". Средствата ще бъдат върнати в сметка на бюджета, а след това ще се реши какво да се прави с тях.

Това е най-лесният начин да се контролира какво става с тези пари, каза министърът и добави, че трябва да се има предвид, че върху тези пари са платени осигуровки и данък, така че нетно трябва да се върнат в това изражение.

От своя страна министърът на образованието Сергей Игнатов каза след заседанието на Министерския съвет, че в министерството не са били раздавани бонуси. Раздадени са били награди на стойност 41 000 лева на над 60 души в министерството за добре свършена работа.

Министърът уточни, че трябва да провери дали членовете на политическия кабинет на министъра са получавали награди. "Ако има такъв случай, до петък или понеделник, парите трябва да бъдат върнати", каза министърът, цитиран от Агенция "Фокус".

"За мен бонусите са нула, аз получавам заплата от Министерския съвет", заяви министърът. "Служителите в нашите структурни фондове получават с 30 - 40 на сто по-ниски заплати, отколкото другите", мотивира даването на награди министърът.

Той отбеляза, че Министерството на образованието е с най-ниско заплащане, както и това, че нито предишното правителство, нито това са увеличавали заплатите.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък съобщи, че в министерството няма заместници, които ще трябва да връщат пари, защото такива не са били получавани.

"Бонуси в МВР не са раздавани, няма раздадени пари като допълнително материално стимулиране на служителите", заяви министър Цветанов.

Заместник-министрите в министерството на здравеопазването са взели 10 000 лева и 9000 лева, коментира и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Уволнената заместник-министър Гергана Павлова все още не е върнала парите. "Сега отивам да им го кажа - или да го върнат, или да го дадат на Фонда за лечение на деца в чужбина", каза д-р Константинов.

Освен това и министърът на културата Вежди Рашидов коментира бонусите - "ще бъдат върнати бонуси, ако са раздавани такива в министерството".

Рашидов заяви в Министерски съвет, че ще провери дали във ведомството са давани бонуси, но предположи, че ако е имало, те не са били повече от 200 лева. Той заяви, че заместниците му не са вземали допълнителни средства.

"Ще проверя дали сме давали на някои директори. Това е най-бедното министерство, държа хора със заплати 400 лева. Мисля като министър-председателя – проблемът е чисто морален. Когато хората са бедни и гладни, мисля, че не е време за раздаване на пари, а за даване на пари. Щом казусът е морален, всеки сам ще прецени дали е морално", заяви той.

Министърът каза, че раздава заплатата си на бедни, сираци и слепи и пътува с 25 долара на ден командировъчни пари. Само билетът за един музей е 20 долара и винаги се връщам с липса на мои пари, каза Вежди Рашидов.

Водещи

Най-четени