Бонуси тук, бонуси там... 24.02 | 21:28

Остана ли някой без премия?!

От iNews.bg

От целия ден, в който бивши и настоящи управляващи си разменяха взаимно обвинения за получаване на бонуси, гражданите успяха само да разберат едно – бонуси са вземали всички. И Тройната коалиция, а и при ГЕРБ, има данни за получени средства извън заплатите – е да, надлежно декларирани, но пък става ясно, че мениджърите в държавата намират начин да добавят и нещичко отгоре за насъщния.

Денят започна с информацията, че ГЕРБ решава да поиска информация за бонусите на предишните заместник-министри от Сметната палата.

Председателят на Парламентарната група на управляващите Красимир Велчев припомни, че през 2010 г. правителството на уж ГЕРБ премахна допълнителните възнаграждения от участие в бордовете и зам.-министри и членове на политическия кабинет нямат право да получават премии затова.

Вестник "Труд" съобщи, че Корнелия Нинова и Анна Янева, като зам.-министри на икономиката в предишния кабинет, са получили по 150 000 лв. от участието си в борда на "Булгартабак", Димчо Михалевски - около 110 000 лв. от фонд ФЛАГ, Георги Петърнейчев – като зам.-министър на транспорта – 115 000 лв. от борда на Холдинг "БДЖ". Кирил Ананиев като зам.-министър за 2 години е получил 300 000 лв.

Димитър Ивановски – 120 000 лв., Любомир Дацов – 120 000 лв.

Отговорът на БСП не закъсня и само няколко часа след като ГЕРБ обяви намеренията си и БСП излезе с данни за премиите на членовете на кабинета. Според Антон Кутев през 2010 г. министърът на икономиката Трайко Трайков е получил 37 хил.лева допълнителни доходи.

Уволнената от поста заместник-министър на здравеопазването на Гергана Павлова е получила 20 281 лева. Министърът на образованието Сергей Игнатов има премия от 29 хил. лв., а заместник-министърът на финансите Влади Горанов има 18 480 лв.

И накрая дойде част от развръзката.

Средствата, за които БСП съобщи, че просветният министър Сергей Игнатов е получил като бонуси, всъщност са от преподавателската му дейност.

През 2010 година Игнатов е водил лекции по няколко исторически дисциплини в Нов български университет. Законът не забранява преподаването във висше училище за лицата, които заемат публични длъжности и ръководни постове в държавата.

Игнатов е декларирал получените 29 хил. лв. От пресцентъра на МИЕТ пък опровергаха твърденията, че министър Трайчо Трайков е вземал бонуси през 2010 и през 2011 г.

Водещи