Дянков: Пенсиите се увеличават, има пари 01.03 | 11:56

Всички фалити на България идвали при управление на социалисти

От Ралица Стоянова

Пенсиите ще се увеличат от 1 април, парите за това са налични. Това съобщи финансовият министър в оставка Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, информира агенция "Фокус".

"Финансовото здраве на България е по-добро отколкото онова, което беше, когато дойдохме на власт”, подчерта Дянков. Той добави, че към 28 февруари размерът на фискалния резерв е 4,1 млрд. лева.

Към 28 февруари дължимото, но неразплатено ДДС, е в размер на 208 млн. лева. Това било исторически най-ниското му ниво. Традиционно то е около 400 млн. лева, обясни Дянков. Към 1 март централната власт дължи на частния сектор 91 млн. лева. Към края на януари общините дължат на частния сектор 176 млн. лева. Болниците имат просрочени задължения за 148 млн. лева, от които 66 млн. лв. са на ВМА. Към 13 март се очакват около 180 млн. лева от ЕК.

"Всички фалити на България в модерната история са дошли по време на управление на социалисти". Това каза Дянков в отговори на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски относно политиката на правителството за гарантиране на стабилни фискални показатели.

"Вие, социалистите, спестявате една истина - че ни бяхте оставили над 4 млрд. лева дългове. Ние намалихме тези дългове на 92 млн. лева", каза Дянков. Според него всяка друга политика в тази тежка икономическа обстановка в Европа е щяла да доведе до фалит.

Михалевски заяви, че нито един от бюджетите не е изпълнен нито в приходната, нито в разходната си част. За тези четири години натрупахме над 5 млрд. лева дефицит, каза депутатът. "Как отговорихме на кризата, с каква политика?”, попита той.

В отговор Дянков обясни, че сме завършили 2012 година с дефицит от 0,5% от БВП на касова основа. Това ни нарежда на трето място в Европа по нисък дефицит след Швеция и Германия. "Има ниска данъчна тежест. Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС. Приехме ясни фискални правила”, изтъкна той.

Най-четени